Ako sa stravovať v zime

Z hľadiska termostatického majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu, JIN alebo JANG. V zimnom období by ste si mali vyberať prioritne potraviny, ktoré vás zohrejú a naopak sa vyhýbať tým energeticky studeným. Telo nestačí zohrievať zvonku, vždy musíme začať zvnútra. Ako to urobiť? Ktoré potraviny sú tie správne na zimné obdobie?

Každá potravina má svoju energiu a ňou ovplyvňuje svoje telo. Z termostatického hľadiska majú potraviny energiu buď ochladzujúcu alebo zohrievajúcu. V zimnom období by ste si mali vyberať prioritne potraviny, ktoré vás zohrejú. Telo nestačí zohrievať zvonku, vždy musíme začať zvnútra.

Zeleninové vývary

Ideálnym pokrmom v období zimy sú dlho varené zeleninové vývary. Do hrnca dajte cibuľu, na to 2 druhy koreňovej zeleniny, zalejte čo najväčším množstvom vody a nechajte variť na najmenšom ohni. Polievku zatiaľ neochucujte, ani nesoľte. Už po prvých hodinách (2-3) polievka získa prirodzene sladkú chuť zo zeleniny. Počas dňa si môžete z vývaru popíjať – výborné medzi jedlami ako desiata či olovrant. Čím dlhšie budete polievku variť, tým väčšie teplo do tela dostanete. Takto varené vývary sú ideálne najmä pre ženy, ktoré majú radi sladkosti a nevedia sa zbaviť závislosti na nich. Na zeleninové vývary môžete použiť akúkoľvek zeleninu, nie len vyššie spomenutú.

Strukoviny

V období zimy najviac trpia z našich orgánov obličky a slezina. Ani obličky, ani slezina nemajú radi chlad, a preto sa musíme o nich v zime čo najlepšie starať. Najlepšou výživou pre naše obličky sú práve strukoviny, preto by mali byť neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička najmä počas zimy. Na výber už dnes máte z mnohých – šošovica červená, hnedá, zelená, cícer, hrach zelený či žltý, no najmä rôzne druhy fazúľ. Nie nadarmo nám obličky pripomínajú svojim tvarom práve fazuľu. Môžete si robiť strukovinové polievky, prípadne omáčky, prívarky, takisto však napr. aj placky či karbonátky. Skúste na dochutenie použiť indické korenie Garam masala, vďaka ktorým naberie strukovina úplne iný rozmer.

Zázvor

Ak si radi varíte čaj, určite preferujte v zime čaje, ktoré majú energiu JANG – zohrievajúcu. Ideálnou voľbou je čaj zo zázvoru.  Pite ho však bez medu a citrónu, nakoľko aj med aj citrón majú energiu opačnú – ochladzujúcu. Ten istý efekt má aj mäta, preto kombinácia zázvoru s mätou vôbec nie je vhodná. Telo po vypití takého čaju nevie, či má začať zohrievať alebo ochladzovať.

Kyslá kapusta

Tak ako ovocie, aj zeleninu by ste si mali vyberať vždy z nášho pásma a sezónne. Najlepšou voľbou v zime je kyslá kapusta. Okrem toho, že dodá vášmu telu veľké množstvo vitamínu C, podporí aj vašu pečeň. Výborné na zimu sú pickles - fermentovaná zelenina – ktorá obsahuje množstvo telu prospešných vitamínov, baktérií a enzýmov.

Rada na záver

V zime sa vyhýbajte ochladzujúcim potravinám, zaveďte si do jedálnička dlho varené vývary a každodennú konzumáciu strukovín. Telo tak veľmi rýchlo zohrejete.Prečítajte si tiež: JIN a JANG

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie