Mliečny svet

Mlieko patrí rozhodne k najviac diskutovaným potravinám v západnom svete a rozdeľuje ľudstvo na dva tábory. Tých, ktorí si nevedia bez mlieka predstaviť život a tých, ktorí ho odmietajú piť. Ako to skutočne s tým mliečnym svetom je? Čo spôsobuje mlieko nášmu telu?

Idylický horský život?

Mlieko patrí rozhodne k najviac diskutovaným potravinám v západnom svete a rozdeľuje ľudstvo na dva tábory. Tých, ktorí si nevedia bez mlieka predstaviť život a tých, ktorí ho odmietajú piť. Väčšina ľudí si pri predstave mlieka predstaví fialovú kravičku voľne sa pasúc na krásnych zelených lúkach s panorámou alpských vrchov. Idylický horský život či kravičiek, ovečiek alebo kozičiek však väčšinou existuje iba v reklame.

Enzým laktáza

Začnime u našej matky – u matky prírody. Pri nazretí do nej zisťujeme, že mliekom sa kŕmia iba mláďatá. Človek je jediný tvor na planéte, ktorý pije mlieko iného živočíšneho druhu a dokonca i v dospelosti, keď ostatné cicavce už dávno prešli na inú potravu. Okrem toho, skutočnosť, že ľudský organizmus prestáva v dospelosti produkovať enzým laktázu, ktorý je pre trávenie mlieka nevyhnutný, jasne dokazuje, že dospelí ľudia pre svoju výživu mlieko vôbec nepotrebujú. Veľa ľudí zapíja jedlo pohárom mlieka, dokonca studeným. Mlieko sa však v žalúdku okamžite zráža a ak je v tej chvíli prítomná v žalúdku aj iná potravina, vzniknutá zrazenina sa na ňu okamžite nabalí. Tým danú potravinu odizoluje a zabraňuje jej kontaktu so žalúdočnými šťavami. To následne odďaľuje jej trávenie, takže nastáva v žalúdku hnilobný proces.

Pasterizácia

Pasterizácia je metóda tepelného sterilizovania tekutých nápojov alebo potravinárskych surovín, ktorú vyvinul v polovici 19. storočia Louis Pasteur. Nápoje sa ohrievajú na teplotu cca 70° C s jasným cieľom – zvýšenie trvanlivosti produktu. Čo je však následkom pasterizácie? Dochádza pri nej k zničeniu mliečnych enzýmov a taktiež k narušeniu jedinečných mliečnych bielkovín. Takto upravené mlieko prichádza o laktázu, lipázu a ďalšie podporné enzýmy, takže je pre človeka takmer nestráviteľným produktom. Pasterizácii podliehajú aj syry, jogurty, či bryndza.

Zdroj bielkovín alebo hlienu?

Mlieko sa považuje za bohatý zdroj bielkovín, vápnika a niektorých vitamínov (A, D, E, B₁₂). Áno, je to pravda. Avšak v skutočnosti telo vie tento vápnik využiť len z malej časti. Mlieko totiž obsahuje vo svojich štruktúrach aj síru a čím viac konzumujeme bielkoviny s obsahom síry, tým viac dochádza k uvoľňovaniu vápnika z kostí, čo má za následok ich lámavosť. Hoci bielkoviny obsiahnuté v mlieku sa považujú za kvalitné, čoraz viac ľudí má s ich trávením problémy a majú na ne alergiu.Mlieko a mliečne výrobky ďalej poškodzujú sliznicu tenkého čreva, čím sa narušuje imunitná bariéra medzi črevom a krvou a nestrávené bielkoviny mlieka, ale rovnako to platí aj pre lepok, prenikajú do krvného obehu (hoci nestrávené by sa tam nemali dostať). Vytvára sa hlien, ktorého sa telo snaží zbaviť. Ak ho nevylúči, usadzuje sa na stenách ciev a slizníc. Preto aj ľudia, ktorí konzumujú mliečne výrobky, musia ako prvé po prebudení vypľúvať hlieny, ktoré sa im nahromadili počas noci v hrdle.

Ak už, tak nepasterizované

Najhoršou voľbou z mliečnych výrobkov sú tvrdé syry, nakoľko sú koncentrovaným mliekom. Okrem toho sa na ich výrobu častokrát používajú hormóny, či syridlá. Ak sa rozhodnete pre pitie mlieka a konzumáciu mliečnych výrobkov aj naďalej, pite mlieko zo zaručených domácich zdrojov a nepasterizované. Vždy ho pite samotné, nezapíjajte nim jedlo. Skúste uprednostniť konzumáciu mlieka kozieho a výrobky produkované z neho.

Rastlinné mlieka

Alebo môžete vyskúšať rastlinné mlieka, ktoré majú príjemnú sladkú chuť. Sú to napríklad mandľové, ryžové, sójové, pohánkové alebo kokosové mlieko. Môžete ich piť, používať na varenie či pečenie. Taktiež môžete používať sójovú, ryžovú alebo kokosovú smotanu. Baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sa nachádzajú v jogurte, nájdete aj v kyslej kapuste, fermentovom ochucovadle miso alebo sójovej omáčke Shoyu či Tamari.

Ak máte zdravotné problémy ako sú alergia, ekzém či tráviace problémy, tak mlieko a mliečne výrobky určite vyraďte zo svojho jedálnička úplne.

Rada na záver

Nahraďte živočíšne mliečne výrobky rastlinnými, zlepší sa vám trávenie, nebude vás nadúvať, zmizne vám z tváre akné a ráno nebudete zahlienení.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie