Aby trávenie nebolo trápenie

Trávenie sa stalo na Slovensku trápením. 90% mojich klientov má už minimálne jeden príznak narušenej funkcie trávenia, pričom polovica z nich už trpí vážnejším ochorením. Čím to je? Dôvody sú dva. Prvým je vedomá voľba konzumácie nezdravých potravín a druhým je nevedomé nasledovanie „trendy zdravých“ stravovacích návykov, ktoré dokážu spôsobiť ešte väčšiu škodu než prvý spomínaný.

Trávenie sa stalo na Slovensku trápením. 90% mojich klientov má už minimálne jeden príznak narušenej funkcie trávenia, pričom polovica z nich už trpí vážnejším ochorením. Čím to je? Dôvody sú dva. Prvým je vedomá voľba konzumácie nezdravých potravín a druhým je nevedomé nasledovanie „trendy zdravých“ stravovacích návykov, ktoré dokážu spôsobiť ešte väčšiu škodu než prvý spomínaný.

V Číne sa hovorí: “Nech sa deje, čo sa deje, vždy podporujte slezinu a žalúdok.” A vedia prečo to hovoria. Podľa čínskej medicíny je žalúdok a slezina základom trávenia. V žalúdku sa začína potravina tráviť, no slezina z danej potraviny získava veľmi dôležité “palivo” alebo tzv. esenciu nevyhnutnú na tvorbu krvi a celkovej energie človeka. A vy už určite dobre viete, že krv vyživuje následne všetky ostatné orgány v tele. Prebytky potravinovej esencie ukladá slezina do rezervy do obličiek a v prípade tráviacich problémov ich požiada samozrejme o pomoc. Tým celkový energetický potenciál organizmu klesá a s ním aj kvalita samotného života. Takže ak to “pokazíme” hneď na začiatku, na konci nás čakajú rozhodne problémy. Je teda na nás a na našej voľbe potravín, akú kvalitu bude mať táto životne dôležitá esencia, resp. “palivo”.

Ako sa prejavujú poruchy trávenia

Oslabenie sleziny či žalúdka môže mať viaceré prejavy. Častokrát sú spojené s prejavmi aj na úrovni tenkého či hrubého čreva, no v skutočnosti ich príčina siaha ku slezine. Nadúvanie, plynatosť, hnačky, zápchy, reflux, grganie, nadváha, zahlienenie, pocit nenasýtenia, priberanie „z vody“, vodnaté opuchy končatín, zapáchajúci dych, no takisto celiakia, ulcerózna kolitída, cronhova choroba či pankreatitída. To všetko a omnoho viac môže nastať v prípade, že naša slezina už nevládze.

Čo najvýraznejšie zaťažuje našu slezinu?

Slezina má rada sucho a neznesie vlhko. Vlhkosť je z pohľadu čínskej medicíny pokladaná za jeden z najvýraznejších patogénov spôsobujúcich problémy s trávením. Pretože ľudské telo je vlhké /je tvorené veľkým množstvom vody/, všetky potraviny sú do určitej miery zavlhčujúce. No ktoré sú tie s nadmerným efektom:

  • všetky mliečne výrobky /najmä z kravského mlieka/
  • všetky potraviny z koncentrovaného cukru, najmä z bieleho /takisto ale aj z trstinového, z medu, či z melasy/
  • surová zelenina a ovocie /celkovo surová „raw“ strava/
  • všetky studené potravy a nápoje /najmä zmrzlina/
  • pečené, grilované, fritované jedlá – ťažko stráviteľné jedlá plné nezdravých tukov /hlavne mäso, no tiež hranolky, syry a iné/

Okrem potravín výrazne zavlhčujúcich organizmus však slezina a teda aj naše trávenie môže trpieť aj z iných dôvodov:

  • prejedanie sa – keď zjeme príliš veľa jedla, stagnovaná strava sa začne hromadiť v žalúdku. Žalúdok sa ju snaží spáliť, čím sa stále viac a viac zahrieva, až je chronický prehriaty. Prehriaty žalúdok začne pociťovať hlad a tak zjeme ešte viac. Začne sa tak začarovaný kruh. Keď sa stagnujúca potrava zmieša ešte s nahromadeným vlhkom zo sleziny, vnikne hlien.
  • nedostatočné žutie – každé sústo by sme mali požuť aspoň 30-krát. Nájdite si na jedenie vždy dostatok času, nenahádžte jedlo do seba hlava nehlava.
  • neraňajkovanie – raňajky by mali byť základ vášho jedálnička. V čase raňajok práva štartuje svoju činnosť slezina a žalúdok.
  • príliš veľa premýšľania – vždy keď viac premýšľame, zaťažujeme si slezinu. Ak viete, že vás takýto deň čaká /veľa štúdia, rôzne analýzy a pod./, dajte si záležať na svojej strave viac ako inokedy. Ak patríte k ľuďom, ktorí veľa premýšľajú stále, určite si nájdite v živote miesto pre meditácie. To vašu myseľ ukľudní a upokojí.
  • čo neviete stráviť? Ak všetky vyššie spomenuté body dodržujete, no napriek tomu máte ťažkosti, bude za tým odpoveď na túto otázku.

Aké je riešenie?

Vyhnite sa všetkým vyššie spomínaným omylom, ktoré robíme častokrát denne. Obmedzte potraviny spôsobujúce výraznú vlhkosť v tele, prípadne ich úplne vylúčte. Vaša strava by mala byť vždy striedma, pestrá, pravidelná a sezónna.Výbornými potravinami na posilnenie trávenia sú akékoľvek celozrnné obilniny, no najmä pšeno a slzovka. Raňajkovou pšenovou kašou by ste mali začínať deň čo najčastejšie. Takisto vám pri trávení pomôžu vývary, parená či dusená zelenina, rôzne druhy tekvíc, z korení škorica, kardamon, koriander, klinček, či fenikel.Staré čínske príslovie hovori: "Z troch desatín lieči liek, zo siedmych desatín správna životospráva." /pričom pod liekmi nemyslia chemickú liečbu, ale bylinnú/. Je teda vo vašich rukách, ako bude vyzerať vaše zdravie.Zverejnené v časopise Balans

Ďalšie články v kategórii

Tipy

Pozor na vaše nadobličky - zdravá štítna žlaza

O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých "menších", o nadobličkách. To, čo som sa dozvedela ja, je pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne zdravia a týka sa skoro nás všetkých. Množstvo vašich zdravotných problémov môže byť dôvodom nevedomosti a nedostatočnej informovanosti o dôležitosti tohto orgánu a toho, ako funguje (resp u väčšiny nefunguje). 

Kategória
Tipy
13.12.2021
Čítať ďalej→

Ako pomôcť svojim obličkám každý deň

Väčšina ľudí, ktorí ku mne prídu, majú oslabené obličky. Dennodenne im škodíme a naopak ich veľmi málo vyživujeme. Je jeden super trik, ako si môžete posilňovať svoje obličky každý večer! Výborne zaberá najmä u ľudí, ktorí majú v dôsledku oslabenia tohto orgánu problém so spánkom. Vyskúšajte a dajte vedieť… No a čo to je? Pozrite si v krátkom videjku.

Kategória
Tipy
13.8.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie