Rýchle kvasenie

Kvasené produkty by mali byť súčasťou každého vašeho hlavného jedla. Dodajú do vášho tela veľa prospešných látok, najmä enzýmov, zjednodušujú trávenie, dodávajú nám dynamiku a pohyb. Okrem toho sú zásadotvorné, čo pri dnešnej strave potrebujeme skoro všetci. V zime je samozrejme najlepšia doma natlačené kvasená kapusta, no ale čo v lete, prípadne ak nemáme kapustu radi alebo ju skrátka jesť nemôžeme?

V lete a jarných mesiacoch by ste si mali robiť pickles skôr krátkodobé. Aký je postup?

 

 

Čo potrebujeme:

akúkoľvek zeleninu – my sme použili /na obrázku/ mrkvu, cviklu, kvaku, reďkovku a kapustu
poháre zaváraninové
vodu
soľ

Postup: 

Zeleninu si nakrájame, prípadne nastrúhame a natlačíme do poharov. V hrnci si dáme variť vodu, po jej zovretí pridáme soľ. Necháme spolu variť ešte 10 min. Potom nálev odstavíme a chladíme, kým nedosiahne izbovú teplotu. Na 1 liter vody použite 1 PL soli. Po vychladnutí nálevu, zalejeme zeleninu. Zalievame tak, aby nám na povrchu nič nezostalo plávať, no zároveň bude celá zelenina pod vodou /Ak by vám náhodou niečo na povrchu ostalo plávať, môžete buď použiť špáradlo na zaistenie, prípadne tvrdší a väčší kus niektorej zeleniny/. Zatvorené poháre zakryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote kvasiť cca 5-7 dní. Následne uchovávame v ladničke a smelo papáme 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *