Očista hrubého čreva

Vedeli ste, že podľa východnej medicíny predstavuje hrubé črevo základ imunitného systému? Ak chcete teda posilniť svoju imunitu, venujte viac pozornosti svojim črevám. Očistu hrubého čreva by ste si mali robiť 2-krát ročne. Ako pri nej správne postupovať?

Vedeli ste, že podľa východnej medicíny predstavuje hrubé črevo základ imunitného systému? Ak chcete teda posilniť svoju imunitu, venujte viac pozornosti svojim črevám. Prestaňte ich zanášať a naopak začnite ich podporovať správnymi potravinami.

Očistu hrubého čreva je dobré vykonávať 2-krát do roka – na jar a na jeseň. Následne by mala nasledovať očista pečene a obličiek. Ak chcete, aby vaša očista prebehla čo najrýchlejšie a čo najpríjemnejšie, vyhýbajte sa potravinám, ktoré hrubé črevo zanášajú počas celého roka - obmedzte konzumáciu mliečnych výrobkov, mäsa a pečiva.  Naopak podporiť ich môžete celozrnnými obilninami, ako je napr. pšeno, pohánka, ovos, špalda, či iné.

Shankhaprakshalana

Táto špeciálna jógová technika nazývaná tiež v krátkosti „Šanka“ patrí k najefektívnejším očistám hrubého čreva. Prečisťuje celú tráviacu sústavu, čistí pleť a posilňuje imunitný systém.

Šanka je založená na pití slanej vody, pričom voda sa pije dovtedy, kým črevo nie je úplne prečistené a z tela nezačne vychádzať čistá voda (bez farby a zápachu). V Himalájach žijú mnísi, ktorí na to nepotrebujú ani očistu. Napijú sa vody, stiahnu nohavice a „načapujú“ si ďalší pohár čistej vody priamo zo svojich čriev. Na to vám však nestačí jedno doobedie ako pri šanke, ale niekoľkoročná práca na sebe samom.

Súčasťou tejto očisty sú špeciálne jogové cviky, ktoré podporujú pohyb čriev a zabezpečujú rýchlejší priebeh očisty. Nie sú vôbec krkolomné a náročné. Ja by som ich ani jogovými cvikmi nenazývala, nakoľko je telo a hlavne brucho pri nich úplne uvoľnené. Celková očista trvá od 2 – 4 hod, v závislosti od zanesenia hrubého čreva a vypije sa od 3 -5 litrov vody. Ak ste si ešte nikdy očistu hrubého čreva nerobili, vyhraďte si radšej času viac. Preto je vhodné vykonávať túto očistu cez víkend alebo keď máte voľno. Čím častejšie si budete túto očistu robiť a čím menej budete telo zanášať nesprávnymi potravinami, tým kratšie vám bude trvať.Šanka sa robí nalačno, čím v skorších hodinách, tým lepšie. Pomer vody a soli je 1 pl. morskej/himalájskej soli na 1,5 litra čistej filtrovanej vody. Predtým, než začnete s očistou, vodu vyskúšajte - musí byť výraznejšie slaná.

Postup

  1. Nalačno vypite 2 poháre slanej vody a potom praktizujte špeciálne cviky.
  2. Po docvičení vypite ďalší pohár vody a opätovne cvičte.
  3. Približne po 1 – 1,5 l vody by sa mala prejaviť prvá potreba na toaletu. Pokračujte v pití a cvičení až pokiaľ z tela nezačne vychádzať čistá voda.  Až vtedy sa považuje šanka za ukončenú.

Ak sa vám prvá stolica nespustí po 1,5 l vypitej vody, odporúča sa urobiť malý klystír. Väčšina ľudí sa už len pri predstave klystíru pokaká, takže sa môžete takto „strašiť“. Ak vám však myšlienka na neho nepostačí, ničoho sa nebojte. Zakúpte si v zdravotníckych pomôckach gumenú hrušku (stačí najmenšia veľkosť), naplňte ju slanou vodou, kľaknite si na štyri, zaveďte hrušku a vypustite jej obsah do vášho čreva. Je to bezbolestné, rýchle a účinné.

Ak trpíte zápchami, viete si takto kedykoľvek pomôcť. Slanú vodu môžete nahradiť zeleným jačmeňom alebo urinou. Ak sa vám stolica nespustí ani po prvom klystíre, urobte si ďalší. Až dokým „to“ nepovolí. Nápomocná vám môže byť aj masáž brucha či reflexných bodov hrubého čreva.

Pozor!

Ak ste po 1-1,5h stále neboli na záchode a vodu skôr vycikáte, voda je pre vás málo slaná - pridajte si viac soli.Po dokončení tejto očisty je potrebné aspoň 40 minút oddychovať a mať pripravený ľahký obed. Po 40 minútach od posledného pohára sa môžete napiť čistej vody. Ak ste si dodnes nevážili vodu, po dokončení tejto očisty sa to zmení. Za dúšok čistej (nesolenej) vody by ste urobili čokoľvek. Obed by sa mal skonzumovať do 1 hod od posledného vyprázdnenia. Ideálnou kombináciou po šanke je jasmínová ryža uvarená na troche rastlinného tuku a červená šošovica.  Je úplne prirodzené, ak sa vám bude žiadať spať, nakoľko sa budete cítiť doslovne ako „vy... z podoby“. Najbližšie dni sa odporúča ľahšia strava, vyhýbať sa treba alkoholu, či mäsu.  Výhodou šanky je, že ide do hĺbky, zaberie vám pomerne málo času a je finančne nenáročná.Všetky cviky nájdete v tomto videu, cviky opakujte 8-krát na každú stranu:https://youtu.be/5ByQZU2vJpI

Kedy túto očistu nepraktikovať?

  • počas tehotenstva
  • počas menštruácie
  • ak niekto trpí žlčníkovými alebo obličkovými kameňmi, prípadne cukrovkou
  • ak niekto trpí nízkym krvným tlakom alebo oslabenou funkciou obličiek
  • pri duševných poruchách, žalúdočných vredoch

Ďalšie možnosti

Ryžová kúra je ďalšou možnosťou ako očistiť hrubé črevo. Zaberie vám však oveľa viac času a je veľmi obmedzujúca. Výhodu je, že pre väčšinu ľudí je menej nepríjemná ako šanka.

Očistu hrubého čreva si môžete tiež urobiť pomocou zelených potravín (jačmeň a chlorela), psýliom, klystírom, prípadne urinoterapiou.

Rada na záver

Ak ste si ešte nikdy nerobili očistu hrubého čreva, odporúčam ju robiť pod dohľadom niekoho skúseného.

Ďalšie články v kategórii

Tipy

Pozor na vaše nadobličky - zdravá štítna žlaza

O obličkách sa dnes už veľmi veľa hovorí, či v západnej medicíne, či vo východnej. No málo sa hovorí o tých "menších", o nadobličkách. To, čo som sa dozvedela ja, je pre mňa jeden z najväčších AHA momentov ohľadne zdravia a týka sa skoro nás všetkých. Množstvo vašich zdravotných problémov môže byť dôvodom nevedomosti a nedostatočnej informovanosti o dôležitosti tohto orgánu a toho, ako funguje (resp u väčšiny nefunguje). 

Kategória
Tipy
13.12.2021
Čítať ďalej→

Ako pomôcť svojim obličkám každý deň

Väčšina ľudí, ktorí ku mne prídu, majú oslabené obličky. Dennodenne im škodíme a naopak ich veľmi málo vyživujeme. Je jeden super trik, ako si môžete posilňovať svoje obličky každý večer! Výborne zaberá najmä u ľudí, ktorí majú v dôsledku oslabenia tohto orgánu problém so spánkom. Vyskúšajte a dajte vedieť… No a čo to je? Pozrite si v krátkom videjku.

Kategória
Tipy
13.8.2020
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie