5 dôvodov, prečo si variť polievky

Tak jednoduché a účinné liečivo ako vývar a stále tak málo používané. Keby ste sa opýtali svojich starých rodičov a možno aj rodičov, čo sa dávalo ako prvé jedlo pri chorobe, vždy to bol dobrý domáci vývar. Odporúčam vám vrátiť sa k tejto tradícií čo najkôr. Prečo?

Tak jednoduché a účinné liečivo ako vývar a stále tak málo používané. Keby ste sa opýtali svojich starých rodičov a možno aj rodičov, čo sa dávalo ako prvé jedlo pri chorobe, určite by to nebola surová zelenina či ovocie, ako sa to robí dnes. Vždy to bol dobrý domáci vývar. Odporúčam vám vrátiť sa k tejto tradícií čo najskôr. Prečo?

  1. Zohrieva - Každá potravina má  určitú energiu a jej konzumáciou preberáme túto energiu na seba. Dlho varenými vývarmi získame prioritne do tela veľa tepla. Ak vývar varíte 2 hodiny, získate do tela 2 hodiny tepla. Ak však varíte vývar napr. 12 hodín, získate 12 hodín tepla. Čím viac vám býva zima, čím viac máte studené ruky a nohy, tým dlhšie si vývar varte.
  2. Vyživuje obličky a slezinu - Obličky a slezina neznesú chlad a práve preto, sú pre nich vývary ideálnym pokrmom. Ľudia, ktorí majú oslabenú energiu obličiek, by mali konzumovať dlho varené vývary každý deň. Zvyčajne títo ľudia majú aj prirodzene radi polievky, no častokrát konzumujú polievky pre telo zaťažujúce /zahusťované mliečnymi výrobkami alebo múkou/. Po strukovinách sú dlho varené vývary najlepšou výživou pre vaše obličky.
  3. Zaháňa chuť na sladké - Dlho varené zeleninové, prípadne zeleninovo-strukovinové vývary majú prirodzene sladkú chuť. Sladká chuť vyživuje žalúdok a slezinu a pokiaľ dodáme telu túto chuť v prirodzenej forme, nebude si ju žiadať v tej extrémnej – vo forme rôznych sladkostí.
  4. Jednoduchá príprava - Príprava takéhoto vývaru vám zaberie naozaj iba chvíľku času. Prečítajte si článok Ako správne variť polievky, kde sa dozviete viac.
  5. Nahradí maškrty medzi jedlami - Ak si varíte takýto vývar v čase, keď ste doma, môžete si kedykoľvek z neho odobrať a popíjať. Zaženie vám hlad a splní všetky spomenuté body. Ak si necháte vývar variť doma a odídete do práce, odoberte si z neho do termosky. Vždy keď vás chytí mlsná, dajte si vývar :)

Prečítajte si tiež kedy máte vývar variť, pri akých ochoreniach je najvhodnejší. Inšpirujte sa receptom Šošovicová miso polievka.

Rada na záver

Zeleninu vo vývare si môžete obmieňať podľa svojich chutí, nikdy však nepoužívajte viac, ako tri druhy.

Ďalšie články v kategórii

Strava

Káva - piť či nepiť?

Káva je v dnešných dňoch používaná ako hlavný stimulačný prostriedok. Kedysi to tak ale vôbec nebolo. Pila sa ako delikatesa, ako niečo veľmi výnimočné. Ľudia si skôr užívali jej chuť a vôňu, než jej povzbudivý účinok. A keďže jej negatíva výrazne predchádzajú jej pozitíva, odporúčam sa k týmto starým zvykom rozhodne vrátiť.

Kategória
Strava
14.3.2023
Čítať ďalej→

Dá sa v lete chrániť pred spálením stravou?

Áno, dá. A veľmi dobre. Slnečné lúče v lete sú, samozrejme, pre nás veľmi prospešné, zohrievajú najmä naše obličky. No z pohľadu energetického, má slniečko extrémne ohnivú, jangovú energiu. Keď si zoberieme oheň ako ho všetci poznáme, pre neho je najväčším strašiakom voda, pretože prináša so sebou opačnú polaritu, teda chlad. A takisto to funguje aj v našom tele. Čím viac chladivých potravín budeme konzumovať, tým rýchlejšie sa spálime. Keď sa spätne pozriem do svojej minulosti, tak nechcenú červenú pokožku som mala hlavne v období, keď som bola vitariánka. A tu je presne pes zakopaný.

Kategória
Strava
1.7.2022
Čítať ďalej→

Učím sa od najlepších
odovzdávam to najlepšie

Akreditovaný terapeut metódy Cesta
Conscious company ltd., UK
Inštruktor jogy 1. kvalifikačného stupňa
Európska jogová akadémia, SR
Terapeut tradičnej čínskej medicíny
Akadémia tradičnej čínskej medicíny
Plant-based nutrition certificate program graduate
T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies, eCornell, USA
Môj hlad po poznaní je neutíchajúci. Okrem vyššie uvedených certifikovaných programov som absolvovala stovky kurzov v oblasti seba rozvoja a zdravia. A stále absolvujem. V minulosti som tiež pracovala vo farmaceutickom priemysle, kde som mala možnosť vzdelávať sa u viacerých uznávaných lekárov v oblasti gynekológie, urológie, imunológie a dermatológie. Svoje poznatky som následne odovzdávala na mnohých konferenciach a prednáškach pre odbornú verejnosť.
Systemické konštelácie
Počatie a gravidita v čínskej medicíne
Nutričné poradenstvo a výživa
Tantra a zdravá sexualiita
Telové odzbrojovanie
Master lover online course
Self cervix, Being a lover
Kurzy Yoni masáž, Lingam masáž, Yoni vajíčko
Kurzy Ženská ejakulácia, Ženský orgazmus, Bondage, Vaginálne mapovanie a odzbrojovanie
Trauma release
Zdravé varenie - Makrobiotika, vegánska, vegetariánska a raw strava, strava podľa 5 elementov
Alternatívne smery - homeopatia, ajurvéda, meditácie, fytoterapia, naturopatia, očistné metódy, smiechoterapia, muzikoterapia
Masážne terapie - Reflexná terapia, su-jok terapia, shiatsu
Biológia ľudského tela a anatómia
Ženské semináre
Pobyt v tme
Mindfullness, Osho meditácie
Samovzdelávanie